Μπορεί τούτες τις κρίσιμες μέρες την υπεύθυνη συμπεριφορά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού να την υπαγορεύει η αλληλεγγύη απέναντι στους ευάλωτους ανάμεσά μας τους νοσούντες, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους ωστόσο φαίνεται ότι στην Πολωνία η αλληλεγγύη γίνεται έμπρακτη απέναντι όχι μόνο στους ευπαθείς, αλλά και όλη την κοινωνία που βρίσκεται σε καραντίνα.
Διαδίδοντας λοιπόν την… αλληλοβοήθεια, οι Πολωνοί εξασκούν την επινοητικότητά τους για να προσφέρουν από δωρεάν γεύματα και μαθήματα, μέχρι καταλύματα σε όσους χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα. Κι ακόμη αυτό που αρχικά ξεκίνησε σαν αυθόρμητη πρωτοβουλία προσφοράς με σημειώματα στις πολυκατοικίες προκειμένου να κάνουν τα ψώνια στους ανήμπορους ή να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους και να κρατήσουν συντροφιά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, έχει πάρει τη μορφή διαδικτυακής οργάνωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Ορατό Χέρι» -που δεν ασκεί κριτική στο αόρατο χέρι της αγοράς αλλά σχετίζεται με παλαιότερη εκπομπή της κομμουνιστικής τηλεόρασης την δεκαετία 1960-1970, που προωθούσε την αλληλοβοήθεια και τον αλτρουισμό στους νέους και ονομαζόταν «Αόρατο Χέρι».
Έτσι αυτό που ξεκίνησε από ένα διαδικτυακό γκρουπ που έφτιαξε ο 44χρονος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας Φίλιπ Ζουλέφκσι για να αντιμετωπίσει την ανησυχία και τον φόβο του όταν είδε άδειους τους δρόμους, σαν μία ομάδα ψυχολογικής αλληλοϋποστήριξης κυρίως μεταξύ φίλων έφτασε να αριθμεί πάνω από 80.000 άτομα και να αποτελεί ένα μέσο αλληλοβοήθειας που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά, μαθήματα γιόγκας ή κι ακόμη να μεταφέρει εκκλήσεις για βοήθεια σε ανθρώπους, ανήμπορους, άπορους και μόνους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την καραντίνα.
Και οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν μόνο εκεί: ένα εργαστήριο μαθημάτων μαγειρικής για παιδιά στη Βαρσοβία ο Μικρός Σεφ, προσφέρει καθημερινά 50 λίτρα σούπας που μοιράζουν ΜΚΟ σε άρρωστους, ανήμπορους και άπορους αλλά παρέχει και 25 δωρεάν γεύματα στους γιατρούς στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου της Βαρσοβίας, χρηματοδοτώντας τη δραστηριότητά του μέσω έκκλησης για τη συγκέντρωση χρημάτων.
Σε όλη τη χώρα ακόμη, πολλά κλειστά εστιατόρια συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις διανομής μέσω εθελοντών δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Πηγή: efsyn.gr